Facebook Sikkerhed 101: Hvad man skal og ikke skal gøre

Etableret i 2004 af den nu berømte Mark Zuckerberg, er Facebook det mest populære sociale netværk med over en milliard aktive medlemmer. Måske du eller din familie også benytter dette sociale netværk, så der er ingen grund til at tale om mulighederne ved Facebook – alle ved, at man kan dele sine fotografier, status opdateringer og socialisere på den webside. Hvad de fleste af jer ikke ved, er den negative side ved Facebook. Der er hundredvis af måder, hvorpå din computer eller din personlige information kan blive ødelagt, på grund af upassende aktivitet på Facebook eller dårlige sikkerhedsindstillinger i din konto. Hver dag flere og flere personer bliver lokket i cyberkriminelles fælder. Artiklen vil give dig en kort introduktion til alle mulige sikkerhedsproblemer på Facebook og nogle tips til, hvad du skal gøre i de situationer.

Mulige farer, der venter dig på Facebook

Ved første øjekast kan det synes, at en hijacking af en Facebook konto ikke er noget, som overhovedet kunne være en interessant aktivitet for cyberkriminelle, men sådan er det ikke. Du kan slet ikke forestille dig, hvor sårbar du er, på grund af din Facebook konto. Der eksisterer flere typer af ondsindede aktiviteter på Facebook. Den mest populære er nok spam. Hvis din konto er hijacket, kan hackere sende annoncer og phishing links til dine venner via private beskeder eller dele det på din væg på Facebook. Chancen for, at nogle vil klikke på dem, er meget større, når det deles af en rigtig person, som kommunikerer med andre folk i forhold til dem, der kommer fra falske eller mistænkelige konti. Det samme gælder for malware – hackere hijacker brugeres konti, for at sprede ondsindet software til deres venner. De har også i sinde at indsamle dine venners personlige information. Disse data kan senere hen blive brugt i skadeligt øjemed eller blive solgt til andre kriminelle. Og det værste tilfælde er, når hackere bruger din konto til at narre penge fra dine venner. De foregiver, at de er dig og sender beskeder til dine venner, hvor de spørger om penge. Denne situation er pinlig og du vil skamme dig over for dine venner. For at undgå, at dette sker, bør du vide flere ting og sætte dine kontosikkerhedsindstillinger rigtigt.


PieChart copy

Tilbage i 2013 foretog forskere fra Kaspersky Sikkerhedsnetværk en undersøgelse og afslørede, at over 600 millioner af deres brugere prøvede at komme i forbindelse med phishing sider inden for et kort tidsrum. Over 22 % af alle de phishing sider efterlignede Facebook, og der var over 132 milliarder forsøg på at komme i forbindelse med dem. Selv om tallene er nedadgående, idet sikkerhedseksperter gør et godt stykke arbejde med at prøve at forhindre, at brugerne kommer i forbindelse med de sider, er der er reel chance for, at du vil være den, som bliver bestjålet på den ene eller anden måde.

Phishing sider kan fremmes gennem e-mail. Hackere efterligner en meddelelse fra Facebook med et link, der vil omdirigere dig til en phishing side, der fuldstændig ligner Facebook. For at fastslå om Facebook landing page er ægte eller falsk, tjek dens URL. Den ægte Facebook bruger HTTPS protokol, så hvis der ikke er noget S efter HTTP, står du sikkert ansigt til ansigt med en phishing webside. Den slags falske sider kan endda dukke op i Googles eller Yahoos søgeresultater. Links spredes også i vid udstrækning gennem forskellige fora og selv banner annoncer på mistænkelige websider.

Sådan undgår man Malware på Facebook

Hovedregelen til at forblive fri for ondsindet software, der distribueres på Facebook af spammere, er at være opmærksom og ikke blindt klikke på alle mulige links. Hvis du ser, at du er tagget i en eller anden video eller på et fotografi med en masse andre mennesker, som du ikke kender, og at de i slutningen af opslaget er et link, SKAL DU IKKE KLIKKE PÅ DET. Det er sandsynligvis en form for spam eller fupnummer, og du ønsker ikke at besøge den webside, da din computer kan blive inficeret. Hvis du ligeledes modtager en besked fra en ven, som beder dig om at klikke på et link, der virker mistænkeligt, skal du ikke klikke på det, da din vens konto kan være hijacket. Normalt har denne type beskeder et chokerende slogan såsom ”OMG! YOU MUST SEE IT! SHOCKING! Før du klikker på noget som helst link, overvej om din ven ville benytte sådan et sprog og sende dig den slags.

Selv om de spamlinks ser ægte ud og lader til at ville føre dig til en lovlig blog eller webside, overvej det endnu engang, da hackere benytter links forkorter tjenester. Hvis du bliver inviteret til en gruppe eller fanside med tvivlsomt ry, skal du ikke acceptere det, da det kan sprede fupnumre og spam. Prøv ligeledes at undgå at bruge Facebook apps, der kræver adgang til al information om din Facebook profil og andre lignende data, da disse apps i sig selv kan være skadelige.

Sådan får du det bedste ud af din profil

Den første og vigtigste ting ved Facebooksikkerhed er dit kodeord. Sørg for, at oprette et stærkt og unikt kodeord, der kun bruges på Facebook og ikke på alle websider, hvor du er registreret. Det tilrådes ligeledes at ændre det fra tid til anden. Du skal ikke dele det med andre, selv ikke med dine tætteste venner eller familiemedlemmer. Hvis du ikke logger ind fra din egen computer, er det klogt, hvis du benytter dig af en privat søgesession på din webbrowser (ctrl

+P).

Du skal ikke ”synes godt om” sider eller applikationer, som du ikke er interesseret i og du vil ikke blive bombarderet med al den information, der ikke interesserer dig, og som kan være skadelig. Dette er afgørende: tilføj en sekundær e-mailadresse til din Facebook konto, og hvis din konto nogensinde bliver hacket, vil Facebook sende al nødvendig information til din sekundære e-mailadresse.

Sørg for, at de folk, du har på din venneliste, er folk som du kender i det virkelige liv. Hvis nogle fremmede får et kig på dine personlige oplysninger, kan det koste dig dyrt. Sørg for, at du ikke deler din økonomiske situation eller din placering på Facebook. Hvis du reklamerer med, at du lige har vundet i lotteriet og derfor tager to uger til Hawaii, er der stor chance for, at du vil få indbrud imens.

Forældrevejledning til at Redde Deres Børn fra Facebooks Skyggeside

Regel nummer et til et børnesikkert Facebook – hvis dit barn bruger Facebook, er du nødt til også at gøre det, selv om du ikke har lyst. På den måde vil du have forbindelse til dit barn på dette sociale netværk og du vil være i stand til at se, hvordan det går ham/hende. Dog er det ikke nok, til at sikre dit barns sikkerhed og du bør skride til flere handlinger. Gør alle kontoindstillingerne så stramme så muligt, for at garantere maksimum sikkerhed. Lad der ikke være nogen ”standard” indstillinger. Sæt indstillingerne på den måde, at dit barns fotografier, opslag, kommentarer og ”synes godt om” kun kan ses af de accepterede venner. Derefter tag en alvorlig snak med dit barn om Facebooksikkerhed og sæt som betingelse, at det kun er tætte venner fra barnets virkelige liv, som kan blive tilføjet hans/hendes Facebook venneliste. Husk på, at det kun er tilladt for teenagere fra 13 år og op efter at oprette en Facebook profil. Du bør fortsat holde øje med dit barns aktiviteter på Facebook, men sørg dog for, at du ikke kommer til at virke som en stalker.

Konklusion

I bund og grund alt hvad du behøver at gøre, er at handle klogt og lære nogle af Facebooks regler. Vi anbefaler på det kraftigste denne video af AVG Technologies, der vil illustrere vores artikel.

Kilde: https://www.2-viruses.com/facebook-safety-101-dos-and-donts

Læs "Facebook Sikkerhed 101: Hvad man skal og ikke skal gøre" på andre sprog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *